Advent

 Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt, pontosabban december 25-ét, a Megváltó, Jézus Krisztus születésének napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak

TEKINTSE MEG ADVENTI KOSZURÚ ÍZELÍTŐNKET

 

Az advent szó jelentése eljövetel a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot „kisböjtnek” is.

Az adventi időszak

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja,mindig november 27. és december 3. közé esik.A december 25-e előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja.Az azelőtti advent harmadik vasárnapja és így tovább.2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett,a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis „szenteste”(ebből következik, hogy advent első vasárnapja nem lehet később, mint december 3.).

Az adventi koszorú

Adventi koszorú
szalagos fánk

Adventkor szokás koszorút készíteni.Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyávalAz adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek.A gyertyák színe katolikus* körökben egy rózsaszín kivételével lila.A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt,amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

 

 

 

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.

szalagos fánk

Egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak:
* Ádám és Éva
– mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit)
* zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
* Keresztelő Szent János– aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
* Szűz Mária– aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).
Adventi naptár
A karácsonyi várakozás izgalmát növelve egyes családokban a gyermekeket advent kezdetekor adventi naptárral lepik meg. Ezen az általában házikóra hasonlító ajándékon kis ablakocskák jelzik a napokat, amelyek karácsonyig hátra vannak,a gyermek pedig úgy élheti át a várakozás örömét, hogy naponta egy ablakot kinyithat,és kiveheti az ott elrejtett apró ajándékot,rendszerint édességet. Az Adventi naptárt egy anya találta ki, gyermekének örömére, hogy gyorsabban teljen a várakozás..

Adventi naptár
Adventi naptár
Adventi koszorúk
Autódíszítés 02
Adventi naptár
Adventi naptár

Végig a városon nem csilingel a szán, mint gyerekkoromba.
Nem gőzölög a hó fázó lovak hátán.
A kocsit gép vonja.
Angyalok elszálló csengője se csenget a fehér utcákon.
Jézuska pénzért jő, s karácsonyfát rendez gazdagok házában.
Babits Mihály

www.magnoliagyor.hu