Valentin / Bálint nap

Valentin nap története 1.
Az egyik legenda szerint Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak:
„Ne felejtsétek el Valentint!” és „Szeretlek benneteket!”Valentin nap története 2.
Más legenda szerint Valentin i. sz. 269-ben vagy 270-ben római pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint ezért bebörtönözték.
A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a beteg lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: „A Te Valentinod”.


Valentint ma vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hisz azért vesztette életét, mert nem tagadta meg az elibe járulóktól a házasság szentségét. Halála napján, február 14-én – amelyet egyben mennyei születésnapjának tartanak – az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek.
Igaz, csak papírszívet, de örök jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár ki, hanem a jó barátoknak is.
Mindenkinek, aki felé szeretettel fordulunk.


Mikor is van Valentin nap?
Február 14 vagy 15?
Szent Valentin napját a keresztények február 14-én ünnepelték, pontosan egy nappal a Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtt. A rómaiak szerelemünnepének jó néhány pogány eleme volt, ezért a Birodalom bukása után, 496-ban Gelasius pápa február 15-ről 14-re helyeztette át a Lupercaliat. Elgondolása szerint egy mártír szent ünnepén könnyebb lesz Lupercalia szertartását megszabadítani a pogány rítusoktól.Lupercalia
A Lupercaliát az antik Rómában február idusán, azaz 15-én ünnepelték. Az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül a Rómát alapító legendás testvérpár: Romulus és Rémus tiszteletére tartották meg. A mítosz szerint ugyanis a városalapító két fiút gyerekkorukban egy farkas nevelte és táplálta a Palatinus domb egy barlangjában.
A rómaiak a híres barlangot elnevezték Lupercal-nak (a farkas latin neve=lupus )és az ünnepség központjának tették meg.
Mi köze a Lupercalianak a mai Valentin-ünnephez?
Az ókori Lupercalia nem csak időpontjával kapcsolódik a mai Valentin ünnephez, hanem a nap szerelmes jellegét is innen őrizte meg. Az ősi, ókori ünnepen ugyanis a papok felírták a város fiainak, lányainak nevét, majd a papírokat összegyűjtötték egy nagy vázában.
Ezután a fiúk találomra kihúztak neveket, s az így kialakult párok a monda szerint legalább a következő Lupercaliáig együtt maradtak. A párválasztás után elkezdődött a fesztivál sok tánccal, játékkal. Ez az ünnepélyes párosító játék tekinthető a mai Valentin napi szokások előfutárának.


Valentin / Bálint nap
Talán kezdjük a névvel.
A Bálint a latin Valentinus családnévből származó férfinév. A Valentinus alapszava, a valens jelentése erős, egészséges.
Női párja a Valentina. A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje: Valentinus-Valentin-Valent-Balent-Bálint. A v-b betűk felcserélődése más nyelvben is megfigyelhető, például az angolban a Willy-Billy alakoknál. Nos akkor ki volt Valentin? Miért ünnepeljük február 14-én? Nem ismerjük pontosan a személyét.


Szerelemszótár
Angol: I love you
Német: Ich liebe dich
Szerbhorvát:Volim te
Indonéz:Cinta kamu / Saya mencintaimu
Norvég: Jeg elsker deg
Zulu: Ngiyakuthanda
Olasz: Ti amo
Bolgár:обичам те (Obicam te)
Orosz:Я люблю тебя(ja teb'a l'ubl'u)
Cseh: Miluji tesuki da
Japán:daisuki desu
Portugál:Eu te-amo
Szlovén:Ljubim te
Eszperantó:Mi Amas Vin
Román:te iubesc
Török: Seni seviyorum
Észt:ma armastan sind
Latin: Te amo
Spanyol: Te amo/Te quiero
Finn:Rakastan sinua
Litván:Es tevi milu
Svéd:Jag älskar dig
Francia:Je t'aime
Maláj:Saya suka anda
Indonéz:Aku cintakan kau
Dán:Jeg Elsker Dig
Görög:Σ 'αγαπώ (S 'agapó) -

A magyar néphagyomány Bálint napja Február 14-ét szerelmesek napjaként Magyarországon csak 1990-től ünneplik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep. Igaz, másféle. Nálunk ugyanis az ünnep keresztény jellege volt a meghatározó, hiszen az itáliai ókeresztény vértanú, Valentin (=Bálint) legendáját nálunk is ismerték. Olvasható az Érdy-kódexben is. Eljutott hozzánk egy másik Bálint-történet is egy németországi püspökről, akinek az ünnepe eredetileg január 7-hez kapcsolódott. Az ő alakja később összeolvadt a vértanú Valentin történetével, s egyszerre ünnepelték meg mindkettőt, 14-én. A német püspök segítségében elsősorban a nyavalyatörősök és a lelki betegek bizakodtak, így e napon ők is ünnepeltek. Akik ilyen betegségre hajlamosak voltak, azok szívesen viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy frászkeresztet, amely a betegség elriasztására szolgált. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Azt tartották, ha hideg, száraz idő van ezen a napon, akkor jó lesz az évi termés.Régi szerelmi praktikák
Lányok, lányok földi boszorkányok!
Ezt a csúfoló éneket biztos mindenki ismeri még gyerekkorából.
Természetesen nem mindenkinek volt tehetsége a régi falusi társadalmakban sem a boszorkánykodáshoz, mégis a maiaknál sokkal több praktikát alkalmaztak az akkori fiatalok, (elsősorban a lányok) azért, hogy megszerezzék és megőrizzék szerelmeiket.

Most ezekből a hajdani babonákból következzen néhány érdekesség, amit így, a szerelmesek ünnepén akár ki is lehet próbálni.

Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van.
Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog,abból az irányból fog jönni a szerelmes.

Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja.

Érdemes cicát „uszítani” a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölődzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.

Madárral álmodni férjhezmenetelt jelent.

Ha a lány, vagy a fiú eltör egy tükröt, akkor 9 évig nem megy férjhez, illetve nem nősül meg.

Akik nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg. Akkor soha nem fogják elhagyni egymást.
Naplemente után nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

Egyes lányok vakondok véréből cseppentettek valamilyen ételbe, azt megetették a kiszemelt férfival, hogy így megszerezzék maguknak.

Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemverés, igézés, vagy rontás.

(forrás - macosz)


És akkor még néhány okosság...

Nem az az igazi, akivel le tudnád élni az életed, hanem az, aki nélkül nem.

Ha valakit igazán szeretsz, engedd el. Ha visszajön hozzád, örökre a tiéd marad.
De ha nem, akkor soha nem is volt igazán a tiéd.

A szerelembe - mondják - belehal, aki él.
De úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér.
— József Attila—

Szerelem, ha egyik a másikát repülni hagyja, de ha lezuhan, fél szárnyát kölcsönadja.
— Szabó Éva —

Nem igaz, hogy a szerelem vak.
Ellenkezőleg, a szerelmes olyasmiket lát imádottján, amiket más nem vesz észre.
— Feleky László —

A szerelem gyönyörűséges virág, de meg kell lennie bennünk a kellő bátorságnak, hogy irtózatos szakadék szélén szedjük.
— Stendhal —

A szerelemnek még bolondsága is nagyobb bölcsesség, mint a filozófusok minden tudománya.
— Jókai Mór —

Szeretni: meghódítani, bírni és megtartani egy lelket, amely annyira erős, hogy fölemel bennünket, s annyira gyönge, hogy éppolyan szüksége van ránk, mint nekünk őreá.
— Paul Gerardy —

Az életben nincs más szépség csak a szenvedélyek, a szenvedélyek pedig értelmetlenek.
A legszebb és legesztelenebb valamennyi között a szerelem.
— Anatole France —

Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik csillag milliókon - ez épp elég neki, hogy boldog legyen.
— Antoine de Saint-Exupery —

Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok, néma barátod, rabszolgád vagyok, alázatos és bizalmas barát, aki nem kér semmit, csak néz és imád, és nem akar lenni csak általad, csak az árnyéka annak, ami vagy.
— Szabó Lõrinc —

Nem azért szeretlek, aki te vagy, hanem azért aki én vagyok melletted.
— Gabriel Garcia Márquez —

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran oly sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.
— Helen Keller —

A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk.
— Francoise Sagan —

Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével.
— Gabriel Garcia Márquez —

Egy kapcsolat igazi próbája, hogy bár nem értünk egyet, nem eresztjük el egymás kezét.
— Alexandra Penney —

Valakit szeretni annyit jelent, mint egy mások számára láthatatlan csodában gyönyörködni.
— Francois Mauriac —

Elmúlt mint száz pillanat, s tudjuk mégis, hogy múlhatatlan, mert szívek őrzik, nem szavak.
— Végh György —

Olyan lényt keresünk, akinek a társaságában mindig bátran követhetjük első gondolatunkat anélkül, hogy valaha is törődnünk kellene az illendőségekkel.
— Stendhal —