Vitaminok szedése: Reggel vagy este? – Tippek és útmutató

Manapság a legtöbb ember állandóan vagy kúraszerűen szed ilyen-olyan vitamint, de mikor történjen a vitamin szedése, reggel vagy este? Van arra javaslat, hogy melyik vitamint mikor kell szedni? Ugyanazt a hatást érjük el, ha a vitaminok szedése reggel vagy este történik? Nos, körbejárjuk a témát, hogy az alkalmazott vitaminok és ásványi anyagok jobban hasznosulhassanak! A legtöbb vitamin szedhető reggel vagy este is, míg némelyiknél az egyik napszak előnyösebb, mint a másik.

Miért fontos a vitaminok szedése

A szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok komplex multivitaminokkal vagy külön szedett vitamin fajtákkal bejuttatható.

Szerencsés esetben a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással is hozzájuthat az emberi szervezet ezekhez a vitaminokhoz, de nem mindig vagy nem mindenkinek van lehetősége változatosan étkezni és rendszeresen, vagy éppen felszívódási problémák miatt, esetleg alapbetegségek fennállása miatt szükséges tápanyag pótlás vitaminok szedésével.

Ha tápanyaghiány alakul ki, az számos betegségnek táptalajt jelenthet, ráadásul a teljesítőképességünk is csökkenhet, fáradtnak érezzük magunkat, folyamatosan álmosak vagyunk és persze egyéb tünetek is mutatkozhatnak, akár izomgörcsök, ínyvérzés, hajhullás és így tovább.

Az immunrendszer is akkor tudja a feladatát megfelelően ellátni, ha minden szükséges tápanyag, aminosav, nyomelem a szervezet rendelkezésére áll a belső folyamatokhoz.

Melyik vitamint mikor kell szedni

Ha már eldöntöttük, hogy szedünk vitaminokat, jön a kérdés, melyik vitamint mikor vegyük be? A válasz, a zsírban oldódó vitaminokat étkezés közben vegyük be, legjobb ebédnél, hiszen az étkezésnél fogyasztott zsiradék segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Zsírban oldódó vitamin például az A-, D-, E-, K-vitamin.

A probiotikumokat étkezés előtt javasolt beszedni, míg az Omega-3 zsírsavakat, Q10 koenzimet étkezés közben.

A vízben oldódó vitaminok szedése reggel a legcélszerűbb. A C-vitamin és a B-vitaminok bevétele tehát reggel, ébredés után, reggeli előtt és bő folyadékkal ajánlott.

D vitamin szedése reggel vagy este

D-vitamint sokan szednek, legalább az őszi-téli időszakban, mikor kevesebb napfény éri a bőrt, ezáltal nem jutunk elegendő D-vitaminhoz.

A D-vitamin szedése reggel vagy este is előnyös lehet, feltéve, ha vagy a reggelink vagy a vacsoránk a napunk legtáplálóbb étkezése. A D-vitamint ugyanis a leghatékonyabb, ha a legtáplálóbb étkezéskor vesszük be, ez lehet akár reggel vagy este, de akár délben is.

C vitamin szedése reggel vagy este

Az egyik legtöbbek által szedett vitamin fajta a C-vitamin. A C-vitamin szedése reggel vagy este is lehetséges, de vízben oldódó vitaminként a reggeli bevétel előnyösebb lehet.

Bőséges folyadékkal vegyük be a C-vitamint, ha esetleg éhgyomorra irritálná a gyomrunkat, savat okozna, térjünk át az esti bevételre!

Magne B6 reggel vagy este

A magnézium számos enzimfolyamatban fontos szerepet játszik, de az immunrendszer, az idegek, izmok normál működéséhez is nélkülözhetetlen.

Legjobb étkezés közben bevenni. Sokszor kombinálják a gyártók B6-vitaminnal, ami jó hatással van a magnézium felszívódására.

A Magne B6 reggel vagy este lehetőleg evés közben a legjobb, ha bevesszük, de mivel a magnéziumnak izomlazító hatása is van, segítheti az elalvást, a relaxálást, ezért sokan vacsora alkalmával veszik be. Ez a könnyű és nyugodt alvásra is jó hatással lehet.

Multivitamin reggel vagy este

A multivitamin fogós kérdés, hiszen vízben oldódó vitaminokat és zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz. Ha külön nézzük ezeket a vitaminokat, egy részüket reggel, más részüket este vagy étkezés közben ajánlott bevenni.

A multivitaminok reggeli vagy este szedése közül válasszuk a reggeli szedést, ha nem okoz gyomorpanaszokat, émelygést a vitamin! Lehetőleg étellel együtt vegyük be reggel, de ha nem tudjuk reggel, még délelőtt, a tízórai alkalmával pótoljuk!

A multivitaminok B-vitaminokat is tartalmaznak, melyek energizáló hatásúak, esti bevételük alvási gondokat is okozhat.